OSO zorgt elk jaar voor een veilige uitwisseling van de gegevens van duizenden leerlingen. Hoe ziet de overdracht van overstapdossiers er precies uit? Hoe werkt OSO voor scholen die een regionaal platform gebruiken? En als ik leerlinggegevens wil overdragen voor de ondersteuningsaanvragen bij de Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs? Dat leest u hier.

Welk soort OSO-dossier u ook verstuurt, met OSO gebeurt de overdracht van leerlinggegevens veilig. OSO zorgt namelijk voor een eenmalige en beveiligde verbinding tussen scholen/systemen. Dit gebeurt via het Traffic Center. De beveiliging is geregeld via het certificaat (PKI-Overheid) van hun softwareleveranciers. Ook controleert het Traffic Center of het OSO-dossier van en naar de juiste scholen/systemen wordt verstuurd.

Hoe werkt de overdracht van leerlinggegevens naar een andere school?

 1. Het overstapdossier staat klaar in het administratiesysteem
  Hebben beide scholen een endpoint (technisch afleveradres) voor OSO? Dan zet de huidige school het overstapdossier van een leerling digitaal klaar in het eigen administratiesysteem.
 2. Het overstapdossier wordt opgevraagd
  De nieuwe school vraagt via het eigen administratiesysteem het overstapdossier op bij de huidige school.
 3. De nieuwe school leest het overstapdossier in
  Het overstapdossier wordt verzonden naar het administratiesysteem van de nieuwe school. Deze school krijgt na ontvangst eerst alle overgedragen gegevens te zien. Daarna kan de school het dossier inlezen. De nieuwe school hoeft deze gegevens dus niet over te typen in het eigen administratiesysteem.

OSO werkt ook met regionale platformen

Werkt uw school met het regionaal platform zoals de POVO-module (Onderwijs Transparant) of LDOS (Triple W ICT)? Dan werkt de uitwisseling met OSO iets anders.

OSO zorgt met het Traffic Center voor een beveiligde verbinding tussen het leerlingadministratiesysteem van de school en het regionaal platform. De overdracht tussen de po-school en de vo-school gebeurt binnen het regionaal platform.

Wat betekent dit voor scholen?

 1. De po-school zet in het eigen leerlingadministratiesysteem de leerlinggegevens klaar. Deze overstapdossiers worden via OSO overgedragen naar het regionaal platform.
 2. De dossiers gaan vervolgens binnen het regionaal platform van de po-school naar de vo-school.
 3. Eenmaal bij de vo-school gaan de overstapdossiers van het regionaal platform via OSO naar het leerlingadministratiesysteem van de vo-school.

Hoe werkt de overdracht voor ondersteuningsaanvragen bij SWV PaO?